Výprava Medvíďat a Rosomáků do Království železnic 28.5.2017

Na konci května se členové družin Medvíďat a Rosomáků vydali na výpravu za vláčky. Ale vlastně nejen za nimi… :)

Sešli jsme se v neděli 28. května ve čtvrt na deset u Billy na Drkolnově. Chvíli po srazu jsme již nastoupili do autobusu do Prahy a zabrali si sedadla v zadní části autobusu. Cesta proběhla v pohodě, za necelou hoďku jsme byli v Praze.

Od autobusové zastávky vedly naše kroky rovnou do Království železnic, které bylo vybráno jako hlavní cíl dnešní výpravy. Měli jsme štěstí – dorazili jsme dostatečně brzy a tak nám už slečna na pokladně prozradila, že budeme mít expozici v podstatě sami pro sebe. Většina z nás tu ještě nikdy nebyla, tak jsme se měli na co těšit.
Nejprve jsme zabrali pár skříněk na odložení batohů a poté již začali postupně procházet jednotlivé části expozice. Vláčků je tu opravdu hodně – i s konkrétními nádražími, ale rozhodně nejsou tím jediným, co nás v expozici zaujalo.

Prošli jsme všechny části železnice, prohlédli si papírové i stavebnicové modely a autodráhy a vyzkoušeli si také „řízení“ autobusu, tramvaje a vlaku. U řady modelů jsme navíc objevili "akční" vypínače, po jejichž stisknutí se část exponátů začala hýbat. Někde se rozjel vláček či tramvaj, na jiných místech se ale hýbali také lidé či zvířata, nebo třeba padal strom. Zaujali nás třeba záchranáči provádějící resuscitaci. A většina akčních modelů byla také doplněna pomocí zvuků. Jako bonus jsme ještě hledali krávy Milka.

Nakonec jsme navštívili také zdejší recyklační (balónkové) hřiště. A chvilku jsme se stavili také u zdejšího modelu Prahy.

Čas v expozici uběhl poněkud rychleji, než jsme čekali. Nakonec nás ale přemohl hlad, vydali jsme se tedy ven a zamířili do obchoďáku. Ne však na nákupy, ale jen proto, že přes něj vede nejkratší cesta do parku Sacré Coeur. Tam jsme si nejprve udělali piknik. Po obědě jsme si prohlédli okolí ze zdejší vyhlídky a následně se posunuli o kousek dál – ke zdejším skluzavkám a prolézačkám.

Cestou z parku jsme se ještě stavili u pokladny Království železnic, abychom si koupili nějaké drobnosti a také abychom vyplnili formuláře „recyklační soutěže“ – a vysloužili si tak každý svoji plastovou minipopelnici.

Následně jsme se již museli přesunout na zastávku a za chvíli seděli v autobusu do Příbrami.

Zapsal: Golem

Schůzky
Klubovna
Pro členy
Skautský letní tábor
2024
Kronika
Fotky
Pro veřejnost