Kronika 2006-2007

Ivančena 2007

Ivančena 2007, je název cesty pětice skautů z Příbramska na skautský památník v Beskydech.

Pod Lysou horou se nachází hřeben, který se jmenuje Ivančena. Ivančena je taky kamenná mohyla, její stavba byla započata v roce 1946. A to na počest památky skautů, kteří zahynuli na sklonku druhé světové války.

Rok co rok vozí skauti a trempové kameny ze svých domovů na mohylu. I letos se zde sešlo mnoho bratrů a sester, aby si připomněli toto výročí.

Z Příbrami nás odjíždí pět, a také s námi jede pět kamenů z našich bydlišť. Jet na Ivančenu neznamená jenom dovézt kámen na mohylu, ale i drobný program je vždy připraven. I letos tomu tak bylo. Po příjezdu do Hranic na Moravě a po ubytování v Domečku, odcházíme na tradiční zmrzlinový pohár, do Archy. Chtěli jsme taky navštívit Zbrašovské Aragonitové jeskyně, jenomže jsme se opozdily o jednu celou hodinu. Zavřeli nám před nosem. A tak odcházíme na prohlídku Hranické propasti, jedná se o nejhlubší propast ve střední Evropě. Cestu zpět do Hranic volíme po naučné přírodovědné stezce.

Sobota ráno a čas na odjezd vlakem do Frýdlantu pod Ostravicí, cestou se setkáváme s dalšími účastníky, i oni vezou své kameny na mohylu pod Lysou horou.

Počasí nám všem přeje, je slunečno a modrá obloha, prostě fajn, po polovině cestě se krátce zastavujeme u pramene horské vody. Drobné občerstvení a jdeme dál. K mohyle přicházíme předpolednem. Je zde již spousta skautského národa, ukládáme své kameny na mohylu a delší čas u ní setrváváme, využíváme taky možnosti darovat své skautské šátky a to ke 100 letům vzniku skautingu. V poledne probíhá vzpomínka na události roku 1945, zpívá se státní i skautská hymna a pak už odcházíme zpět do Frýdlantu nad Ostravicí na vlak, který nás odváží zpět do Hranic na Moravě.

Neděle je věnována cestě zpět do Příbrami. Ve vlaku z Prahy se potkáváme s Brdskou smečkou, o tomto víkendu byli s mnoha dalšími skauti oslavit 100 výročí vzniku skautingu.

A kdo byl na Ivančeně 2007 ? Bob, Zlatíčko, Pádlo, Ohýnek a L. H. Ježek.

Schůzky
Klubovna
Pro členy
Skautský letní tábor
2024
Kronika
Fotky
Pro veřejnost