Kronika 2006-2007

Loučení s klubovnou - 23.2.-25.2.2007

Šestistá jedenáctá oddílová akce Dvojky, byla ve znamení LOUČENÍ S KLUBOVNOU NA DĚKANSTVÍ, ve staré Příbrami. V klubovně sídlilo 1. středisko Junáka Hiawatha přibližně od roku 1992. Děkanství je druhá nejstarší budova ve městě. Tedy metrové zdi, stálá hradní vlhkost a trochu zimno i v létě. Avšak ekonomický výdělečný válec římskokatolické církve řekl dost ! A teď budete platit tržní nájem za dvě místnůstky a energie za celou budovu. Město nabídlo školní třídy a tak nám nezbývá než po letech zvelebování klubovny se začít stěhovat do školních tříd.

Výprava začíná v 17 hodin, jako první přichází do ještě Naší klubovny Plamínek a za ním v postupně ostatní. Je zde již zmíněný Plamínek dál pak Klíšťák, Krtek, Štístko, Klobouček, Kristián, Pikolka, Monokles, Čokíno, Dodo, Fedra a Golem.

Po přivítání nastává velká akce. Úkolem všech je odsádrovat klubovnu. V týdnu se vyráběli figurky ze sádry a tu nebo tam zbyla sádra či její stopa. Po této očistě vybalujeme svačinu, při ní posloucháme výklad co nás čeká a nemine.

Svačina je spapána a naším dalším úkolem je vyndat všechny součástky ke stroji času a i kusy plánku a tento plán slepit.

Je zde velké množství koleček, kolečka sestavujeme tak aby se začala točit.

Vše je hotovo. Nyní nastal čas na vydělání dalších peněz pro naše družiny, nejen za hry, ale i za to kdo má kompletní výbavičku nebo za podobné věci. Finanční rozdíl mezi družinami se opět změnil.

Při jedné činnosti zaznělo :

„Já jsem se Štístkem“ ( Kristián )

„Já taky“ ( Plamínek )

„A jé je, to jsem to chytnul“ ( Štístko )

 

Vyndáváme si své deníky a zapisujeme si místa kde jsou schovány části zprávy, kterou máme dát dohromady. Přesné určení si musíme zaplatit v dražbě. Bylo zajímavé jak se družiny přebíjeli částkami, často se taky stalo že přebíjeli sami sebe.

Po dražbě na které se získali doplňující informace se odebíráme do města a hledáme ukryté zprávy. Ovšem není to jednoduché, musíme se chránit před druhou družinou a taky před pronásledovateli.

Za necelé dvě hodiny je po všem, neúspěšnějšími hledači byla družina Štístka, našli sedm zpráv z osmi. Následuje složení a vyluštění zpráv. Neznámý muž – cestovatel v čase – potřebuje nutně plánek stroje času a součástky. To vše si vyzvedne na určeném místě, jenom mu to tam teď v noci musíme ještě donést. A tak se jde. Problém nastal po příchodu na místo určení, plánek sice máme, ale součástky zůstaly v klubovně. Ten CESTOVATEL NEBUDE MÍT asi RADOST.

Je čas jít spát, mírně přestavíme nábytek a alou do hajan.

Každé ráno má svá pravidla. Pokud před budíčkem vstanou Vlčata a vzbudí tím ostatní bratry, tak je budíček dřív. Vždy se povede vstávat dřív než je v plánu. Tentokrát se vstávalo místo v deset už v půl deváté. Inu Vlče neunavíš. A tak šli Vlčata s Golemem nakupovat snídani. Skauti s tlumeným bručením zatím dali klubovnu do pořádku a připravily čaj k snídani. Ta byla vítaným osvěžením mysli i těla.

Naším dopoledním programem byla návštěva hornického muzea a shlédnutí masopustního reje v podání Bohutínských hasičů.

Potom se odebíráme do lesoparku u Baníku. Největší zábavou a posléze i vědeckým experimentem bylo testování odstředivé síly na zdejším kolotoči.

Oběd vaříme na místním letitém ohništi, které používají zdejší lidé. Opět po družinách.

Vaříme polévku a potom opékáme chléb.

Zdejší krajina je stvořená k mnoha hrám. Jednou z nich je třeba hra na MAŠINKY : dvě družiny utvoří mašinky a po vyznačené trase se pronásledují. Jejich úkolem je vždy odtrhnout druhé mašince vagónek a přidat si ho ke své, pak se role vymění.

Zpátky jdeme v odpoledních hodinách přes Litavku a to po lávce z klády. Jak už bývá zvykem tak cestou hrajeme hry a tak.

V klubovně máme svačinu a po ní je nainstalována WEB KAMERA. Každý si vybral téma a na kameru musí o něm povídat. Pak si všichni prohlížíme výsledné záběry. Je zajímavé sledovat naše chování a jednání když nás někdo natočí kamerou.

Trochou historie se začínáme zabývat v okamžiku kdy je klubovní stůl uklizen a připraven na oddílové kroniky z let 1946 až po současnost. Listujeme, čteme zápisy a pak vše zase uklízíme do oddílového archivu Dvojky.

A jde se opět ven a ta na hřiště za nemocnicí, tam hrajeme pár akčních her s míčem.

Začíná se stmívat, vracíme se do klubovny a tam je již tma, okna zalepená a světlo nesvítí. Nastává tmavá večeře. Vše po tmě. Napřed přípitek a pakl již jídlo začíná na tácech kolovat.

A koluje do doby dokud není snězeno. Pak přicházejí na řadu zákusky.

Večer ještě není u konce a tak si pouštíme video z letního tábora Dvojky na Vystrkově a to z roku 2005. Po videu opět předěláváme klubovnu na spaní a večerka je zde.

Je nedělní ráno, ráno poslední na této výpravě. Po snídani odcházíme do bližšího okolí Příbrami a kousek za ní, tam nacvičujeme trochu něco ze zdravovědy, přenášení raněných terénem a přes potok, velmi široký se strmými břehy. Těžko říct kdo na tom byl lépe jestli záchranáři nebo zranění. Avšak důležité je že skutečnému zranění nedošlo.

Na hřišti potom hrajeme pár her a následuje oběd v klubovně. Pak úklid, zabalení batožin a odchod na zimní stadion bruslit. Každému se dařilo i nedařilo, každý se však pobavil.

Výprava skončila a sní i další možnost přespat v klubovně na Děkanství, jak pro nás tak i pro jiné skautské oddíly.

Příští výprava Dvojky povede do města Tábora. Je to už mnoho let co jsme tam byli naposled.

Schůzky
Klubovna
Pro členy
Skautský letní tábor
2024
Kronika
Fotky
Pro veřejnost