Kronika 2009-2010

Výprava na Slivici 28.-31.1.2010

Máme pololetí, ve škole se rozdávalo pololetní vysvědčení a my se díky podzimním prázdninám vydáváme na delší výpravu :-) Scházíme se ve čtvrtek navečer na zrekonstruovaném příbramském autobusovém nádraží. Kdo všechno? Beruška, Dan,Golem, Klíšťák,Kotě, Lukáš, Míra, Mobi, Mráček, Petr,Sluníčko, Veverka a Vojta.

 

Kotě vyráží jako první busem společně s Aničkou – bude nás čekat na Slivici. My ostatní se také přesouvám na autobusovou zastávku a o 15 minut později odjíždíme autobusem na Slivici. Zde na nás čeká Koumák, ke kterému se mají přidat 2 z jeho vlčat (budou na výpravě s námi). Koumákova vlčata dorazila, konkrétně Péťa a Matouš.

 

Ubytováváme se na faře na Slivici, sdělujeme si pravidla pobytu tam a následně nás čeká uvítání do legendy víkendu – stylově se přesouváme do Doby ledové. Následuje promítání filmu a poté deskovky… Následně odcházíme spát… (samozřejmě s pohádkou na dobrou noc) Pozdě večer se k nám připojil také Dodo, který dorazil z Českých Budějovic.

 

V pátek vstáváme v 8 ráno, snídáme cornflakes s mlékem a dozvídáme se, co nás bude čekat dnes dopoledne. Oblékáme se a vydáváme se stopovat „tajemné zvíře“. Cesta nás vede sněhovými pláněmi docela daleko… Nešli s námi jen Dodo (nevíme, kde je), Mráček (připravuje hamu), Golem a Kotě, která tak trochu stávkovala… Měli se k nám připojit v průběhu cesty, ale bohužel jsme se minuli… Golem s Kotětem našli cestou aspoň jednu keš (u které jsme se měli sejít, ale stopy tomu chtěly jinak…)

 

Stopovací skupina dorazila po stopách až zpět na faru… Rozmražujeme oblečení i Danovy nohy, převlékáme se do suchého oblečení a obědváme – těstoviny volitelně s grankem či s kečupem. Po obědě nás opouštějí Veverka a Mobi. :-(
Následně nás čeká polední klid (který si někteří z nás zpříjemňují kulečníkem, hrou na kytaru atp.) a posléze odpolední program. Naším úkolem je nakreslit les. Máme k dispozici pastelky, fixy a velký kus balícího papíru. Na tvorbu jsme rozdělení do dvou skupin – ve kterých prý zůstaneme až do konce výpravy. Oba obrázky jsou vylepšeny také o vyobrazení Golema a Koumáka.

 

Když jsou obrázky hotové, dozvídáme se, jak můžeme naše lesy obohatit o živočichy a houby. Potřebujeme k tomu splnit co nejvíc úkolů, které si pro nás připravili členové vedení. Za každý úspěšně splněný úkol získáváme jeden obrázek, který je potřeba správně vybarvit a dle uvážení umístit na místo, kde daný organismus v lese žije (pokud tam vůbec žije…). Mezi úkoly patří zdravověda, šifrování, básničky, uzlování, divadlo atp. Během hry k nám dorazil i poslední člen výpravy – Jirka.

 

Oblečení a boty jsou usušené, dalším naším programem je tedy opět pobyt venku. Na faru je potřeba dovézt uhlí… Pomáháme tedy s úklidem sněhu, přičemž si připravujeme hromadu na iglú. Následně využíváme množství sněhu a realizujeme ještě sněhovou bitvu :-D
Je čas na večeři – přesouváme se dovnitř a pochutnáváme si na gulášové polévce s chlebem. Následuje hraní na kytaru a zpěv. Dle únavy odcházíme spát… Samozřejmě ale došlo i na pohádku na dobrou noc.

 

Je ráno – vstáváme a opět snídáme stejně jako v pátek. Trochu uklízíme na faře a následně se přesouváme do stodoly. Zde hrajeme několik her – např. ruční fotbal :-) Koumák s Dodem odklízejí také sníh z půdy – mezi taškami na střeše stodoly „trošku“ profukuje…

 

Následně Koumák, Golem a Dodo vytvářejí několik uliček ve sněhu – vyznačují cesty k místům, kde budeme vařit oběd. Máme sice možnost vařit v pohodlí kuchyně, ale proč bychom nevyzkoušeli i vaření na sněhu! ;-) Štípeme dřevo, rozděláváme oheň, rozpouštíme sníh, vaříme polévku a nakonec špízy. Mňam :-P Jsme rozděleni do 3 skupin – „Klíšťákovci“, „Kotětovci“ a vedení. Malí zkoušeli s Dodem také vykopat naše iglú. Následně se přesouváme do tepla…

 

Dáváme sušit mokré oblečení a přesouváme se na delší polední klid. Zalézáme do spacáků a Golem nám jde čte několik pohádek od bratří Grimmů. Následně hrajeme ještě městečko Palermo, pistolníky a také žížalky.

 

Jsme již dostatečně odpočati a tak se přesouváme do místnosti vedle kuchyně a čeká nás účast v televizní soutěži! Hrajeme 5 proti 5. :-) Následně dostáváme za úkol vytvořit si škrabošky a vymyslet divadlo… Tvoříme masky zvířátek i dalších osob a přirpavujeme divadlo. Mezitím Golem připravil večeři – česnekovo-sýrovou pomazánku. Chleby jsou navíc Golemem a Mráčkem stylově ozdobeny :-)

 

Po večeři hrajeme po družinách divadlo – tedy hned poté, co Koumák vykoumal připravu stahovatelné opony v chodbě. Obě představení byla zdařilá  Následně se postupně střídáme ve sprchách a skauti se jdou s Golemem ještě projít. Zjišťují souřadnice ke keši, kterou budeme chtít zítra najít. Následně odcházíme všichni spát.

 

Je noc, ale vzhledem k tomu, že zvířata se musela umět pohybovat nejen dnes, ale i v době ledové v noci, čeká i na nás nelehký úkol… Úkolem mladších je dojít po svíčkách do prvního patra fary a podepsat se na papír, který je tam umístěn. Pro starší je posléze určen úkol těžší. Koumák je namaskován jako oběšenec na trámu na půdě! Úkolem skautů je dojít se opět po svíčkách podepsat… Nejvíc se lekla Kotě, ale i ostatní byli nepříjemně překvapeni…

 

Po ranním vstávání a hygieně uklízíme a balíme své věci a připravujeme se na putování za pralidmi, kterým máme vrátit ukradená mláďata… Z fary odchází nejprve Golem s Beruškou. Následně odcházíme směrem k Slivickému památníku. Cestou plníme několik úkolů, mezi nimi i nalezení keše. Poklad zdárně objeven a tak se od veverky (Berušky) dozvídáme, za kterým křovím najdeme pralidi. Postupně se tam přesouváme a zjišťujeme, že pralidi představují naši rodiče, prarodiče, sourozenci… Máme za úkol odvést je zpět na faru. Někdo má z jejich návštěvy větší, někdo menší radost, ale postupně se vydáváme na cestu. Jen Golem trochu pomáhá s cestou Míšovi – mladšímu bráchovi od Kotěte. Cestou vyzvedáváme ještě Vojtu, který se trošku zapomněl a rodiče došel opět až na Slivici.

 

Zde se přemisťujeme na faře rovnou ke stolu – Mráček pro nás připravil oběd. Obědváme čínu s rýží :-P Následně ještě promítání fotek z víkendu a postupně se rozcházíme domů. Zůstavší uklízejí faru a Koumák pomáhá s transporty řidičů zpět k autům a také části našich účastníků zpět do Příbrami.

Dodo, Golem a Mráček douklízejí a po příjezdu Koumáka mu ještě pomáhají s natažením síťového kabelu z půdy do přízemí fary. Asi se to ale nelíbilo nějakému místnímu duchovi a tak to bylo trošku náročnější. Nakonec je vše úspěšně dokončeno a Koumák nás odváží do Příbrami.

Schůzky
Klubovna
Pro členy
Skautský letní tábor
2024
Kronika
Fotky
Pro veřejnost