Kronika 2009-2010

Závody vlčat a světlušek - 23.–24.4.2010

V sobotu 24. dubna se konají Závody vlčat a světlušek v okolí Slivice, na kterých si děti do 11 let porovnají své schopnosti s členy jiných oddílů. Díky špatné sobotní dopravě se společně setkáváme již v pátek 23. dubna v 18:10 na autobusovém nádraží.

Autobusem jsme dopraveni na Slivici, kde přespíme v klubovně místních skautů. Všichni starší jsou zapojeni do příprav zítřejšího závodu a ti mladší se vydávají za doprovodu Mráčka na procházku k památníku. Mráček si s nimi zahrál pár her a uložil je ke spánku, aby na zítřek nabrali dostatek sil. Ostatní zatím finišují s dnešním seznamem prací, zbytek je odložen na následující ráno, ale jelikož je na něm stále velké množství položek, vstávají skauti už před šestou hodinou ranní.

V devět hodin je pořádána mše v kostele na počest sv. Jiřího, patrona skautů, který dnes slaví. Do desíti mají možnost všechny závodu chtivé oddíly, zapsat svá dítka, jako soutěžní hlídky. Ale ani ty děti, co přijely a bohužel již nesplňují věkový limit, nepřijdou o možnost vyzkoušet si připravený závod. Jsou dány dohromady do jedné nepostupové hlídky a vyrážejí jako první. Úkolem všech je pomoci línému Honzovi při hledání ztracené princezny, kterou unesli loupežníci. Cestou musí čelit nástrahám, které všude čekají. Potkávají nejrůznější pohádkové bytosti, jako je baba Jaga či děd Vševěd. Pomáhají najít ztracené bludičce správný směr nebo jsou pozvány na svačinku do perníkové chaloupky. Nakonec se všichni nebojácně postavili bandě loupežníků, přímo v jejich jeskyni, a tak osvobodili královskou dceru.

Při čekání na ostatní hlídky si mohou děti v rámci seznamování zahrát společně s létajícím talířem, nebo hru Na lachtany. Po návratu poslední skupiny jsou promítnuty výsledky, nyní již každý z vedení svých oddílů ví, jak si jejich svěřenci vedli, pro ně to však stále zůstává tajemstvím. Ti si zatím spokojeně opékají vuřty. Pro vedení je zatím připravena prezentace na téma: nové stezky pro vlčata a světlušky. Nyní mají děti plná bříška a ke spokojenosti jim jen schází vědět: „Jak jsme si to vlastně vedli?“ Dozvídají se to hned v zápětí. Naši se umístili již na druhém místě, takže postupují do dalšího kola :-). Jelikož byly všechny výkony velice povedené, zaslouží si každá skupina nějakou tu odměnu. Vybírají si z připravených cen, které představují stolní hry.

Je již odpoledne a je nejvyšší čas dobalit si své věci a odebrat se na nedalekou autobusovou zastávku, odkud nás autobus odveze na autobusové nádraží v Příbrami, kde na nás již čekají rodiče.

Schůzky
Klubovna
Pro členy
Skautský letní tábor
2024
Kronika
Fotky
Pro veřejnost