Výprava za čertovou nevěstou do Berouna - 17.-19.2.2012

Je pátek kolem půl šesté odpoledne a tak se scházíme na vlakovém nádraží v Příbrami, abychom společně vyrazili na další společnou akci. Hodně lidí je nemocných, ale přesto dorážíme alespoň v počtu devíti členů, Golem nakupuje lístek do Berouna a čekáme na vlak. Kupodivu přijíždí celkem včas, ale není úplně velký. No co, nějak se do něj naskládáváme i se všemi věcmi a vyrážíme…

 

Cesta do Berouna ubíhá celkem poklidně, zde poté vystupujeme na nádraží a vyrážíme najít kostel, vedle nějž je fara, kde máme domluvené ubytování. Není to až tak velký problém, když je to směrem na náměstí vlastně pořád rovně. Poté obcházíme faru, přebíráme klíče a podstatné instrukce a jdeme se mrknout na klubovny zdejších skautů. Máme k dispozici prostornou půdu na spaní a dvě skautské klubovny na program. Večeříme, připravujeme věci na spaní a posléze nás čeká jeden zajímavý bod programu – jdeme se podívat na pohádku, podle které máme pomoct nějakému „troubovi“, který má zachránit zdejší princeznu.

V sobotu ráno nás probouzí příjemná hudba a čeká nás protahovací rozcvička – je to náročné, ale všichni to statečně zvládáme (i když mět se ráno předklonit až na zem je pro některé nadlidský výkon). Dále nás čeká snídaně-nesnídaně. Většina z nás si přivezla k večeři víc jídla, než zvládla sníst, takže teď se dělíme o zbylé zásoby a je jich tolik, že další snídani vlastně vůbec nepotřebujeme. Poté se oblékáme a vyrážíme ven. Nejprve jdeme prozkoumat zdejší zahradu a přemýšlíme o tom, jak se mohl do zamřížované bývalé studny dostat kopačák, když je větší, než otvory v mříži…
Před odchodem do města se ještě scházíme na nástupu a Koště a Brumla získávají své světluškovské šátky.

Vyrážíme do města – jdeme na nákup. Ale cestou se samozřejmě nebudeme nudit – takže máme za úkol najít a zachytit kresbou co nejzajímavější úkaz, který vidíme. Našli jsme opravdu zajímavé věci… V Kauflandu netrávíme příliš mnoho času, neboť se rozdělujeme do „akčních skupinek“, které hledají jednotlivé položky do nákupu. Jediný drobný problém je se špenátem, který zde prostě nemají. Tak ho vyráží Klíšťák sehnat do vedlejšího obchodu. Po nákupu si dáváme sváču, vyhodnocujeme obrázky a hledáme jinou cestu na faru, než kterou jsme přišli sem.

Po příchodu na faru dáváme sušit vlhké věci a vrháme se na přípravu oběda. Nejprve je potřeba oškrabat brambory, jenže většina z nás nejspíš usoudila něco jako „když nebudu mít nůž já, někdo mi ho půjčí“ – což se ale moc nevyplatilo. Použití zdejší kuchyňské výbavy není nejpohodlnější, ale zvládáme to a aspoň máme poučení pro příště. Brambory se vaří a tak jdeme udělat také hlavní část oběda – učíme se obalovat sýr, budeme mít smažák. Poté ještě škrábeme mrkev na večeři a Golem s Luckou připravují zelný salát.

Oběd se povedl a tak je na čase si trochu odpočinout – vedení dodělává věci v kuchyni, ostatní se pod vedením Terky učí hru „Šestka bere“, kterou přátelsky označujeme „krávy“.

Po poledním klidu myjeme nádobí a oblékáme se na další výpravu ven – jdeme hledat starý vojenský bungr, abychom mohli konečně začít pomáhat zachraňovat princeznu. Neboť kouzelné květiny vždycky rostou na nějakých podivných opuštěných místech. Po východu z fary nám ještě Lucka rozdává připravené tabulky pozorovacího binga – snažíme se co nejdříve najít příslušné věci, abychom zaplnili řádky, sloupečky a úhlopříčky dříve, než protihráči. Cestou přes most pozorujeme tající led a plující kry, nádherně svítí slunce a je celkem teplo. Bungr úspěšně nacházíme, prozkoumáváme ho a kreslíme jeho plánek. Poté nedaleko objevujeme také jednu kešku.

Cestou zpět do kluboven se nejprve zastavujeme na nedaleké louce, která je sice trochu bahnitá, ale to nám nebrání v jedné celkem akční hře. Jen někteří do toho jdou trochu moc akčně, takže zanedlouho je Přezdívka celý obalený bahnem a Terka si ho vybírá z vlasů. Poté se přesunujeme na dopravní hřiště, kde si nejprve dovysvětlujeme jednotlivé značky a následně se stáváme auty a zkoušíme jezdit. Vedení nám k tomu představuje policisty, chodce, vlak atp.
Začíná se šeřit, ale chceme ještě prozkoumat dětské hřiště s prolézačkami, takže využíváme zdejší kolotoč atd. Na faru se poté vracíme zacházkou přes náměstí, abychom objevili hračkářství a pár dalších věcí a tím dohráli bingo. Na faře dáváme sušit boty, kreslíme mapu od fary k bungru a zanedlouho zasedáme k večeři. Máme zelný salát s mrkví, doplněný trochou brambor a opečeného salámu. Chutnalo to dokonce i Pískalovi, který prý jinak zelí vůbec nejí.

Po večeři se přesouváme nahoru na půdu, Lucka hraje na kytaru a zpíváme známé i nové písničky. Nejoblíbenější pro tuto výpravu je písnička „Beruška…“. Jsme unavení a tak po nezbytných hygienických úkonech zalézáme do spacáků a zanedlouho všichni usínáme.

Všude je tma, ale většina z nás musí jednotlivě vstát a jít pomoct odnést kouzelnou květinu na místo, kde si ji může vzít princezna proměněná v přízrak. Musíme jít až na druhý temný konec zahrady a cestu nám dost znepříjemňují strašidla. Nakonec to všichni zvládáme a raději to honem zaspat…

Ráno nás budí Golem s nepříjemnou zprávou, že jsme pomocí princezně naštvali čerty a musíme splnit tři úkoly, jinak nás vezmou s sebou do pekla. Prvním z úkolů je to, že máme jen 20 minut na kompletní sbalení všech věcí, hygienu atp. Na to, že ještě ležíme ve spacácích, je to fuška, ale jakž takž to stíháme. Druhým úkolem je snídaně – máme chléb s pomazánkovým máslem, ale musíme se vzájemně krmi a naše ruce se nesmějí dotknout chleba. Po chvilce dumání se nám problém daří řešit a všichni jsme se zvládli najíst.

Opět vyrážíme do města, tentokrát jsme si dali za cíl prozkoumání zdejší pozůstatky hradeb a objevit tak umístění jedné letterbox keše. Obcházíme celé historické centrum a snažíme se zjistit správné pořadí fotek, které byly v zadání. Nakonec nám 2 fotky chybí, tak je ještě Klíšťák zkouší donajít a my zbylí se vracíme na faru, kde nás čeká oběd a úklid. Máme těstoviny se špenátem – mňam. Poté neoblíbená činnost v podobě douklizení fary a následný odchod na nádraží.
Cestou na nádraží ještě vyzvedáváme kešku – souřadnice jsme dourčili správně. Na nádraží nás ale čeká jedna komplikace – o pár minut nám ujel vlak. Další jede až za dvě hodiny, tak zbylý čas využíváme k řadě her a také drobné návštěvě zdejších obchodů (když nám to po celou dobu výpravy vedení zakazovalo…). Také nás čeká poslední úkol od čertů – rozluštění tajemného dopisu.

Nastupujeme do vlaku a vyrážíme směrem do Příbrami. Na nádraží se ještě loučíme pokřikem a rozcházíme k rodičům a do svých domovů.

Zapsal: Golem

Schůzky
Klubovna
Pro členy
Skautský letní tábor
2024
Kronika
Fotky
Pro veřejnost