Výprava do Techmanie - 14.11.2015

Tak máme sobotu 14. listopadu a čeká nás další oddílová výprava. A tentokrát s hodně atraktivní náplní! Ale nejdřív všechno hezky popořádku…

Scházíme se ve čtvrt na osm na vlakovém nádraží, v celkovém počtu 28 lidí + pes. A kdo všechno dorazil? Zuzanka, JáChci, Včelda, Tomáš, Maruška, Vojta, Sběrda, Hihi, Kitty, Honzík, Lada, Tobiáš, Lukáš, Kiki, Kivi, Bára, Nenechavka, Utěrka, Lukáš, Brumla, Houba, Jindra, Nelča, Šťoura, Mráček, Beruška, Roseanne, Golem a Bellí. Mráček jde s paní u okýnka vyjednat naši dnešní „sbírku vlakových lístků“ a poté již jen čekáme na vlak, kterým odjíždíme do Zdic. Tady přestupujeme do dalšího vlaku a jedem do Plzně… Cesta ve vlaku ubíhá v pohodě, přistavený vlak měl k dispozici kupé pro cestující s dětmi a s ohledem na to, že jsou tu skoro samé děti, tak této možnosti rádi využíváme. Zároveň nás hlídá kupodivu velmi milá paní průvodčí.

Za dvě hoďky jsme v Plzni na nádraží, ze kterého se obratem vydáváme směrem k našemu dnešnímu cíli – expozicím ve science centru Techmania. Není to moc daleko, cesta má cca 3 km, takže vyrážíme po svých a máme aspoň trochu příležitost prohlédnout si zdejší mostovou stavební kulturu. Jen nás musela opustit Roseanne, protože pejsci do expozic nesmí. Zanedlouho jsme na místě a nejprve nás čeká občerstvovací přestávka – aby nás později nic nezdržovalo. Svačinu má sebou každý, dokonce lze v některých případech pochybovat, že jde o jídlo jen na jeden den a ne na celý víkend. Jen v některých případech by bylo asi lepší se kouknout už doma, co tam vlastně maminka či babička zabalily. Když tedy mám „alergii na rohlíky“ a chtěl bych raději housky… V mezičase zároveň Golem s Mráčkem vyřizují formality na pokladně. Po svačině musíme odložit své bundy a batohy do zdejších skříněk. Trošku problémem je jejich velikost – do jedné skříňky se vejdou maximálně tak 2 batohy, takže Golem vytáhl hromádku desetikorun a zabíráme jich tak trochu víc…

Dalším plánem je projít všechny expozice, do kterých máme zaplacený vstup. Postupně nás čeká mechanika, elektřina, film, jídlo, voda, dětská věda s hledáním pokladu a nakonec také optika. Všechny expozice jsou součástí jedné opravdu velké haly, takže si vždy vymezujeme prostor pro prohlížení a v rámci něj máme možnost volného pohybu. Hned na začátku zkoušíme setrvačníky, zvukové vlny, kyvadla a také vytahování se na houpačce. Poté nás čeká elektřina a magnetismus, v rámci které se nám líbí malování magnetem na televizní obrazovku a také exponát na zkoušení elektrických obvodů s kondenzátory. Třetí expozicí v námi zvoleném pořadí je voda, ale část exponátů úplně nefunguje. Zajímavá je však tvorba reliéfu krajiny, podle kterého se na obrazovce zobrazuje, kde všude by byla voda. A přímo šokující je simulace potápějící se lodi – blikající světla, šikmá chodba se zamčenými dveřmi a na konci skluzavka do záchranného člunu…

V další části se setkáváme s filmovými technologiemi – zkoušíme si pozici televizních moderátorů při zprávách, je zde možnost natáčet film v pohybu a také kiosky pro animovaný film a střih. Hned v sousedství nacházíme novou část expozice, která je věnována jídlu. Je zajímavé, že si teoreticky jde poskládat i zdravý jídelníček obsahující čokoládu. Zároveň máme možnost porovnávat, kolik pohybu je potřeba na spálení které potraviny, či počítat, kolik kostek cukru je ve vybraných potravinách.

V další části máme možnost zkoušet možnosti vlastního těla v porovnání se schopnostmi zvířat. Nikdo z nás nezvládá doskočit měkčeji, než kočka. Testujeme se ale také v síle stisku či síle nárazu do odrazové plochy. Zajímavé je také sledování těla termokamerou – jak klasickou barevnou, tak také černobílou.

Posléze se přesouváme k expozici s volnou vodou – lodičkami, pumpami, stavěním hrází a také model zdymadel. Zajímavá je volně se pohybující žulová koule, která je nadnášena proudem vody. Tak takhle mohla vypadat Příbramská kašna… Naši menší členové zároveň mají příležitost prozkoumat sekci „dětská věda“ – kromě jiného hrad s bludištěm, ve kterém čeká poklad.

Poslední expozicí, kterou ještě stíháme, je expozice věnovaná optice. Plazmová koule, lom světla pomocí hranolů, čočky a také barevné odrazy. Zároveň je tu další část filmových kiosků, v rámci kterých si je možné vyzkoušet klíčování scén pomocí zeleného plátna, a zároveň si výsledný půlminutový klip poslat mailem.

Čas se nachýlil, musíme stihnout vlak… Přesouváme se zpět ke skříňkám, oblékáme se, ještě stíháme nakoupit drobné suvenýry a hurá na nádraží. Před nádražím se opět shledáváme s Roseanne a Bellí, míříme společně na nástupiště a po chvíli jsme ve vlaku. Tentokrát jedeme rychlíkem, ale o moc rychlejší to není – pro změnu musíme přestupovat až v Berouně (rychlíky sice jedou přes Zdice, ale nestaví tu). Přijíždíme s pár minutovým zpožděním, na nástupišti nás již čekají rodiče. Výpravu tradičně končíme pokřikem. A máme radost, že jsme měli celý den hezky :)

Jelikož není vstupné do Techmani Science Center levnou záležitostí, chtěli bychom poděkovat městu Příbram za poskytnutou podporu v dotační oblasti Výchovy a vzdělání.

Zapsal: Golem

Schůzky
Klubovna
Pro členy
Skautský letní tábor
2024
Kronika
Fotky
Pro veřejnost