Výprava do ZOO Plzeň 13.3.2016

Dvojka Příbram v ZOO Plzeň

Jako již tradičně jsme se rozhodli vydat se na březnovou výpravu do ZOO. Po třech letech se vydáváme za svěřenci zoologické zahrady v Plzni. V posledních dnech nebylo příliš hezky a pořád nám řádí chřipky, ale přesto se po sedmé hodině ranní scházíme na vlakovém nádraží v počtu 15 členů. Vlak přijíždí dokonce i bez zpoždění, tak už si z těch dvou vlaků přijíždějících současně vybíráme ten jedoucí správným směrem, nastupujeme a vyrážíme…

Cestou jsme zvládli ještě přestoupit ve Zdicích, nakonec se ale po 2 hoďkách vystupujeme na Hlavním nádraží v Plzni. Nakupujeme lístky na MHD, jdeme na tramvaj a o čtyři zastávky dál vystupujeme, procházíme parkem před ZOO a za chvíli jsme u pokladny. Mráček nakupuje lístky, chvíli s paní řeší, že jí nefunguje tiskárna a poté se domlouváme, kudy celou zahradu projdeme. Hned za pokladnami odbočujeme vlevo a vydáváme se tedy cestou „Po stopě lidí“.

S ohledem na zimu sice část zvířat spí, ale dost je jich naopak aktivnější, jen co nás vidí. Asi se v průběhu zimy celkem nudí a tak jsou vděční za každého návštěvníka. A nás bylo celkem dost, tak mají zdejší obyvatelé na co koukat :) Zdejší expozice jsou uspořádány podle kontinentů a typů životního prostředí, vlastně tedy cestujeme celou planetou… Jen kdyby tolik účastníků výpravy nechtělo „fotit“ pomocí telefonu – fotky stejně pak nestojí za nic a je tu velké riziko jeho rozbití při pádech na zem.

Velmi zblízka si prohlížíme geparda, velbloudy, vlky a také třeba nosorožce, kteří jsou od nás sice odděleni mříží, ale vlastně jsou jen metr daleko. Kromě těchto velkých zvířat si samozřejmě prohlížíme také zvířata menší – aktivní jsou tu dnes dokonce i hadi, kteří jen tak neleží, ale prozkoumávají svá terária. Zároveň mají s blížícím se jarem novou kůži, takže jsou opravdu hezcí. Součástí zdejší expozice je také procházka podzemím (hned vedle tanku Shermana) s nočními živočichy. Nevynecháváme také lemury, guarézy s jejich mládětem či šimpanzy. Na delší dobu se zastavujeme u výběhu tučňáků, pro které je aktuální počasí vlastně ideální a dávají to dostatečně najevo. V pavilonu šelem si prohlížíme lva Vilíka, který si po žrádle ustlal hned u skla…

Prošli jsme téměř celou zahradu, ale čas se již nachýlil a musíme se vydat na cestu domů. Vydáváme se na nádraží, kde čekáme na příjezd vlaku. Cesta ubíhá v pohodě a s jedním přestupem se před 18 hodinou ocitáme zpět v Příbrami.

Zapsal: Golem

Děkujeme městu Příbram za finanční podporu této výpravy z dotace 360/OŠKS/2016.

Schůzky
Klubovna
Pro členy
Skautský letní tábor
2024
Kronika
Fotky
Pro veřejnost