Výprava Medvíďat a Rosomáků do Prahy - 10.-11.11.2018

Výprava Medvíďat a Rosomáků do Prahy 2018

Letošní listopad je v našem oddíle opět v duchu družinových výprav, tentokrát ale "spacích". Zatímco Pandy výprava teprve čeká, my jsme se vydali již v sobotu 10. listopadu do Prahy.

Sešli jsme se v sobotu 10. listopadu v 8:45 u Billy na Drkolnově v celkovém počtu 12 přítomných (Kuba, Laura, Čenda, Chlebík, Danielka, Kitty, Dory, Nudlička, Botička, Tonda, Beruška, Golem). Zanedlouho jsme se již skládali do autobusu a vyjeli směrem do našeho hlavního města. Po příjezdu nás čekalo zakoupení jízdenek na MHD a pak ještě cesta tramvají - prvním cílem naší cesty byla skautská základna Rozšířená. Tu již dobře známe, její nalezení a ubytování se tedy proběhlo bez problémů.

Dali jsme si sváču z domova, vyndali věci z batohů, oblékli se a vydáváme se opět "do města". Hlavním cílem naší výpravy je návštěva Vyšehradu. Ačkoliv jde o velmi známé místo, většina z nás zde narozdíl např. od Hradu či Karlova mostu nikdy nebyla. Je tedy na čase si i toto místo prohlédnout zblízka :)

Tramvaj nás dovezla pod Vyšehrad a jelikož jsme ještě nebyli "pro zásoby", hledali jsme v okolí nejbližší obchod. Po chvíli byl jeden opravdu nalezen, Golem tedy vyrazil pro potraviny na oběd a svačinu. Ostatní na něj chvíli počkali a nyní se již můžeme vydat nahoru na kopec. Již při příchodu se seznamujeme s historií celé pevnosti a poté se vydáváme na prohlídku jednotlivých míst zblízka. První je na řadě hřbitov Slavín, kde jsou pochovány známé osobnosti. Jelikož máme krátce po Dušičkách, je tu hodně lidí a spousta svíček a květin. Díváme se alespoň na tabuli s informacemi o významných osobnostech, ale jelikož je to dost emotivní, raději se posunujeme o kousek dál.

Další je na řadě obhlídka basiliky sv. Petra a Pavla a poté vedou naše kroky na hradby - k Libušině skále a Šemíkovu skoku. Tady se nám líbí :) Je to úplně jiný pohled na Prahu, než z častěji navštěvovaných míst a navíc si zde můžeme popovídat o tom, co si pamatujeme z pověstí. Když jsme se dostatečně vynadívali, procházíme nejdříve kus hradeb a poté vedou naše kroky do parku kolem Čertova sloupu. Zde si připomínáme pověst o jeho vzniku a poté si nacházíme vhodné lavičky pro konzumaci oběda.

K obědu máme jogurtové nápoje, pečivo, sušenky a ovoce - děláme si tedy takový menší "piknik", byť s ohledem na počasí bez deky. Po obědě vyrážíme na obhlídku dalších míst - studánky, voliéry s krkavcem, rotundy sv. Martina... Nakonec se stavujeme ještě na zdejším poměrně velkém dětském hřišti. Kromě běžných prolézaček jsou tu také sochy představující významné postavy z pověstí - a jde na ně i vylézt!

Z Vyšehradu se vydáváme na tramvaj a poté na metro. Naší další zastávkou je Muzeum. Měli jsme v plánu návštěvu nově otevřeného zrekonstruovaného Národního muzea, ale dnes to bohužel nevyjde. Je zde fronta vedoucí až do vestibulu metra a museli bychom v ní stát několik hodin. A na to se úplně necítíme :( Patrně důsledek vstupu zdarma. No nic, vydáme se sem někdy jindy. Místo toho si jdeme prohlédnout Václavák a poté se vydáváme k dalšímu zrekonstruovanému místu - Orloji.

Z Václaváku na Staromák to není daleko a navíc si můžeme prohlédnout i zdejší začínající předvánoční výzdobu. Ještě ale musíme cestou zvládnout jednu výzvu - potřebujeme se dojít "vyvenčit". Nakonec naše potřeby naplnilo Palladium a poté se již můžeme dostat k Orloji, u kterého čekáme necelých 10 minut a můžeme si z fajn místa prohlédnout všechny opravené figury. Následně se vracíme zpět na Václavák, odkud nám pojede tramvaj směrem ke klubovně. Ještě se stavujeme v obchodě pro věci na večeři a poté již jedeme zpět ke klubovně. A jasně, zvládli jsme před tím i nějakou tu svačinku :)

V klubovně kolektivně vaříme večeři a připravujeme si věci na spaní. Spát ale ještě dnes nepůjdeme. Čeká nás ještě jedna výjimečná událost. Jelikož Kitty s námi nemohla být v posledních dvou letech na táboře, nastal pro ni dnes její den D - dostala příležitost ke složení světluškovského slibu. Ten skládá v nedalekém lesíku.

Po návratu do klubovny nás čekala ještě vyprávěná pohádka na dobrou noc a šup spát...

...a máme tu ráno. Nakonec jsme zvládli ráno ležet docela dlouho, ale je na čase dát si rozcvičku a začít balit věci do batohů. Poté snídáme, připravujeme si sváču na cestu, vysáváme koberec na podlaze, myjeme nádobí a pak se vydáváme na cestu. U Hlavního nádraží nás čeká další úkol - najít krmení pro koně sv. Martina, který má dnes svátek a chtěli bychom, aby přivezl sníh. I když je docela výzva vybrat to, co takový kůň žere, nakonec se nám to nějak podařilo.

Přemístili jsme se na nádraží. Ačkoliv nám celý včerejšek počasí přálo, dnes máme nějak zataženo a začalo pršet. Vyrábíme vločky a pak nám i "zasněžilo". Před odjezdem vlaku stíháme ještě předat skautské šátky těm, kteří s námi byli poprvé na výpravě přes noc.

Cesta vlakem ubíhá v pohodě, dokonce jsme zvládli i přestup v Berouně (i když tu mají trochu zmateně popsaná nástupiště kvůli rekonstrukci) a blížíme se do Příbrami. Výpravu tradičně zakončujeme oddílovým pokřikem a jdeme se rodičům pochlubit se svými zážitky.

Zapsal: Golem

Schůzky
Klubovna
Pro členy
Skautský letní tábor
2024
Kronika
Fotky
Pro veřejnost