Výprava do Mníšku pod Brdy - 16.2.2019

Výprava do Mníšku pod Brdy 2019

Tak jsme zvládli najít Olafa! Jenom je trošku placatý. Ale prý se zase vykrmí. No nic, vezměme to hezky postupně…

Máme sobotu 16. února 2019, čtvrt na devět ráno a my se scházíme u Billy na Drkolnově. Dnes je před námi je oddílová výprava do Mníšku pod Brdy. Postupně dorazili z Medvíďat a Rosomáků Čenda, Jáchym, Hlouško, Kuba A., Kuba B., Laura, Písk, Ája, Dory, Nudlička, Danielka, Pláštěnka, Suvenýr a Kitty), z družiny Pand poté Mili, Hihi, Nafta a Natka a z vedení Beruška, Mráček a Golem. Po chvilce čekání přijíždí autobus a odváží nás na Dobříš. Jsme teprve v polovině cesty. Čekáme na autobus, který nás doveze do Mníšku a zároveň se vítáme s Jankem, který na nás čekal v Dobříši na náměstí.

Cesta uběhla v pohodě, zanedlouho jsme na náměstí v Mníšku pod Brdy. Naše první cesta vede k zámku, ale je ještě příliš brzo a brána je zavřená. Jde ji sice obejít brankou z parku, ale pokladna stejně ještě nepracuje. Zatím se tedy zastavujeme v přilehlém zámeckém parku a rozdělujeme se podle družin. Pandy se společně s Mráčkem a Jankem vydávají na procházku. Medvíďata a Rosomáci zůstávají na místě a jelikož nás bude čekat setkání s obyvateli Ledového království, trénujeme boj s mrazíkem pomocí vřelých objetí. Následně si do zápisníků kreslíme obrázek zdejšího zámku a zkoušíme náš postřeh. A také svačíme. Po svačině se přesouváme kousek od zámku, kde hledáme klíče pro záchranu pozavíraných pohádkových bytostí.

Zaujaly nás zdejší hodiny, které nejprve zjevně nefungovaly, ale začaly se pohybovat krátce před otevřením zámku a poté ukazovaly čas správně. Když již je zámek otevřen, jdeme si vyzvednout objednané lístky na prohlídku a na chvilku se opět setkáváme s Pandami, které půjdou na prohlídku „pro velké“. Nás čeká prohlídka s Elsou, ale to až o půl jedné.

Vydáváme se na obhlídku náměstí, nakukujeme do zdejšího kostela a také nás čekají další hry. Zkoušíme se pohybovat jako duchové a dostat se „bez pohybu“ na místo určení. Poté se již přesouváme zpátky k zámku, byť cestou ještě navštěvujeme zdejší miniprodejnu suvenýrů.

V půl jedné si nás na nádvoří vyzvedávají dvě panovnice – královna, které patří tento zámek a její návštěva, kterou je královna Elsa. Ale hned na začátku prohlídky se dozvídáme, že má Elsa problém. Ztratil se jí totiž Olaf! A ona se bojí, aby jí někde neroztál, protože s sebou nemá svůj sněhový mráček a navíc rád zkoumá okolí kamen.  A také se naučil procházet zdí.

Postupně procházíme jednotlivé salóny, jídelnu i věže a ve všech těchto místnostech se rozhlížíme, jestli někde nenajdeme nějaké stopy. Během toho se dozvídáme také zajímavosti o zdejším vybavení a výzdobě, které nám popisují obě panovnice, které nás na prohlídce doprovázejí. Občas jsme nějaké stopy našli, ale samotného Olafa nacházíme až skoro na konci prohlídky, v udírně. A je chudák celý placatý. Elsa si ho ale prý zase vykrmí, nejlepší prý je na to použít vanilkovou zmrlinu. Posléze ještě navštěvujeme místnost plnou panenek, oblečených do historických oblečků a dostáváme bonbony jako odměnu za nalezení Olafa. To ale ještě není všechno. Po hlavní prohlídce sestupujeme po schodech do sklepení, které obývají víly, čarodějnice a také čertík Brdník. A ten je takovým zlobidlem, že spolu s čarodějnicí sebrali jednu ze zámeckých věží, a tak má dnes zámek jen tři.

Před zámkem došlo ještě na společnou fotku a také na jeden slavnostní okamžik – Hlouško obdržela slibový odznak ke svému světluškovskému slibu, který složila na táboře. Poté se již přesunujeme za Pandami a společně s nimi se vydáváme směrem k dálnici.

U autobusové zastávky je ještě chvíli čas na svačinu a poté se vměstnáváme do autobusu, který nás odváží zpět domů.

Zapsal: Golem

Schůzky
Klubovna
Pro členy
Skautský letní tábor
2024
Kronika
Fotky
Pro veřejnost