Placková výprava Medvíďat a Rosomáků na Slivici - 30.11.-1.12.2019

Placková výprava Medvíďat a Rosomáků na Slivici 30.11.-1.12.2019

Máme poslední sobotu v listopadu, chvíli před půl druhou hodinou odpolední, a čeká nás první „spací“ výprava v tomto školním roce. Scházíme se na autobusovém nádraží v Příbrami a vydáváme se na Slivici.

I přes nepříliš hezké počasí nás dorazilo 12. Jedeme autobusem na Slivici, kde na nás čeká Šimon, čímž zvyšujeme náš počet na 13. Ubytováváme se a dozvídáme se, co nás vlastně bude čekat. Začíná nám advent a nás navíc čeká výlet do minulosti. Naším úkolem je zjistit, jak trávili období adventu 2 děti, které tu kdysi byly u babičky a dědy. A my můžeme najít jejich dopisy, které psaly svým rodičům. Z prvního se dozvídáme právě to, že právě začal advent. Poté se oblékáme a vyrážíme ven, protože nalezení všech dalších dopisů pravděpodobně nebude úplně nejjednodušší.

Naše cesta vede k památníku, kde zkoumáme na plánku zdejší okolí, zkoušíme týmovou spolupráci a také nacházíme jeden dopis, který doletěl až sem. Cestou zpět si pak v rámci hry opakujeme barvy a již za šera se vracíme na faru. Dáváme si sváču a poté nás čeká důležitý úkol. Je na čase napsat a zapečetit dopisy pro Ježíška. A objevujeme také další dopis z minulosti.

Postupně se blíží čas na tvorbu večeře. Mezi naše oddílové tradice patří také předvánoční palačinky. Letos to nevyšlo na samostatnou výpravu, ale budeme je mít dnes k večeři. Připravujeme těsto a každý z nás si zkouší také upečení své vlastní palačinky. V mezičase si také v jednotlivých družinách domlouváme a zkoušíme koledy pro tvorbu vánočního překvapení. Další palačinky dopřipravil Golem a následně se společně nacpáváme.

Po večeři hrajeme deskové hry a také připravujeme maso na zítřejší oběd. Poté je na čase připravit si věci na spaní a čeká nás ještě jedna cesta ven. O Vánocích se otevírají také poklady a jeden poklad nacházíme i my. V místě, ze kterého vybíhají ze země jiskry, nacházíme čokoládové penízky. Před spaním si ještě čteme další dva dopisy a ještě posloucháme pohádky na dobrou noc.

A máme tu ráno. Nejprve je potřeba si zabalit, ale poté již společně usedáme ke snídani. Následuje úklid a hry a poté společně připravujeme suroviny na oběd, ke kterému máme tortilly se zeleninou a kuřecím masem. Pak již jen rychle dobalit a douklidit a musíme vyrazit na autobus.

Přesunujeme se do Příbrami, ale oproti jiným výpravám to ještě není konec. Dočítáme si poslední dopis a poté se pokoušíme vzpomenout, co všechno jsme se z dopisů dozvěděli. Kromě toho, co se dřív o adventu dělalo, jsme se dozvěděli také spoustu informací o strašidlech. Doufáme, že se třeba například s takovým Žberem, Lucií či Barborou nikdy nesetkáme.

Venku je fakt zima, ale naše další kroky vedou k Horní Oboře, kde Židlička, Vlasta a Lukáš získávají své žluté šátky. Poté jdeme na hřiště u Q-klubu. Je otevřené, tak zkoušíme nekovové prolézačky a také zde zvládáme posvačit.

Posledním velkým plánem na dnešek je společná návštěva Zahájení adventu na Náměstí T.G.M. Postupně se tam přesunujeme a nejprve jej celé obcházíme. Poté rádi přijímáme pozvání pracovníků Charity, kteří nás zvou ke svému stánku na teplý čaj. Ten se v tomto počasí opravdu hodí ?

Čas se nachýlil a tak se již těšíme na rozsvícení stromu. Jenže je to tak trochu protahované. Vytváříme si hromadu z batohů, okolo které se rozestupujeme do kroužku a dáváme bonbónovou párty. A něco podobného napadlo i pár rodičů, kteří si nás po konci výpravy mají vyzvednout.

Nakonec jsme se dočkali i toho rozsvícení stromu a poté se postupně rozcházíme – podle toho, jak si pro nás během více než hodiny přicházejí rodiče.

Zapsal: Golem

Schůzky
Klubovna
Pro členy
Skautský letní tábor
2024
Kronika
Fotky
Pro veřejnost