Oddílový Masterchef 21.1.2023

Oddílový Masterchef 21.1.2023

Jednou z velmi populárních soutěží je v posledních letech Masterchef. Na to, abychom se stali televizními hvězdami, se ještě necítíme, ale to neznamená, že bychom nezvládli připravit skvělé jídlo! A tak se scházíme v sobotu 21. ledna 2023 dopoledne v klubovně na týmovou výzvu v Oddílovém Masterchefovi.

Při příchodu ke klubovně se samozřejmě musíme nejprve převléknout do pracovního. Odkládáme tedy oblečení na ven, respektive vyměňujeme jej za zástěry, a již jdeme do naší soutěžní kuchyně. Máme tu připravenou malou spižírnu, ve které je připraveno vše, co budeme moci ke svému vaření použít. Dále tu máme sklad kuchyňského vybavení, připravené pracovní stoly a také „vařící zónu“.

Prvním krokem, který nás dnes čeká, je rozdělení do 3 týmů, rozlišených barvou. Máme tu tedy tým červený, žlutý a modrý. Následně se dozvídáme, že každý z týmů bude muset připravit hlavní jídlo a také dezert, přičemž každou z těchto částí bychom měli, pokud možno, stihnout do hodiny.
A je tu tajemný box. Základní surovinou, kterou musíme všichni použít, jsou kuřecí prsa.

Naštěstí se po nás nechce, abychom si recepty vymýšleli sami. Po týmech dostáváme výběr z několika receptů na hlavní jídla i dezerty a máme chvíli na to, abychom si je společně pročetli a domluvili se, co vlastně chceme vařit. Jenže nesmíme zapomenout také na záložní variantu – surovin není ve spižírně neomezené množství a rozhodně nemohou všichni připravovat tortilly.

Máme vybráno, vracíme se tedy do klubovny, losujeme si pracovní plochy a následně nás bude čekat „nákup“. Nakupovat můžeme před každým chodem zvlášť, do spižírny smějí ale jen 2 z nás – ti, kteří u sebe nemají recept. Druhá polovina týmu jim tedy může napovídat, co mají vybrat. Pokud něco zapomenou, nebo toho vezmou málo, můžeme dle pravidel využít ještě jeden krátký nákup v průběhu vaření (na který půjde druhý z dvojic v rámci daného týmu). Víc možností dobírání surovin tu ale již není, je tedy nutné přemýšlet nad tím, co je kde v receptu napsáno. A také musíme použít všechno, co si „nakoupíme“!

A můžeme začít vařit. Hlavní chod vaříme tak, abychom zvládli naservírovat 4 talíře – pro jednotlivé týmy a pro rozhodčí. Chceme přece všichni ochutnat všechno. Červený tým se rozhodl vařit tortilly se zeleninou, kuřecím masem a sýrem. Žlutý tým se rozhodl vařit kuře na paprice. A máme tu tým modrý, který to má trochu komplikovanější. Také chtěli využít tortilly, ale mají jich ze spižírny jen jedno balení. Jako další surovinu si tedy vzali také rýži… a jejda, musí ji tedy do vaření použít. S menší radou to ale zvládají, rýže se uvaří předem a přidá se k zelenině.

Postupně připravujeme jednotlivé suroviny – čistíme a krájíme zeleninu, krájíme maso, sekáme cibuli, strouháme sýr, mícháme, kořeníme… A šup se vystřídat u vařiče. Čas jsme museli výrazněji prodloužit, ale výsledek rozhodně stojí za to.

Po dovaření hlavního chodu každý z týmů představuje své jídlo a všichni ochutnáváme. Poté je čas na první kolo hodnocení. Rozdělujeme tajně body a stanovujeme pořadí po prvním jídle.

Druhým připravovaným pokrmem je dezert. A jelikož jsme značně „nacpaní“ již po hlavním chodu, u dezertu se dozvídáme novou podmínku – musíme připravit dezert pro každého přítomného zvlášť tak, aby byl naservírovaný v kelímku, který si případně můžeme po ochutnání vzít s sebou domů.

Pro dezert nakonec všechny týmy chtěly využít ovoce, ale přesto je každý z nich trochu jiný. V pojetí červeného týmu tu máme ovoce s pudinkem a lotuskami, žlutý tým má lotusky se šlehačkou a ovocemi a nakonec modrý tým připravil ovocný salát s jogurtem.

Všechna jídla se nám podařila, ale bez hodnocení by to nebyla ta správná soutěž. Po slovním hodnocení poroty tedy jednotlivě rozdělujeme body a máme tu výsledky. A máme tu dokonce 2 vítězné týmy oceněné medailemi, ten 3. je jen o malinký kousek za nimi.

Prostě se vše podařilo a dokázali jsme si, že zvládneme uvařit i celkem složitá jídla a spolupracovat se zbytkem týmu😊

Zapsal: Golem

Schůzky
Klubovna
Pro členy
Skautský letní tábor
2024
Kronika
Fotky
Pro veřejnost