Výprava do Rožmitálu 13.-14.5.2023

V Podbrdském muzeu v Rožmitále

Po letošní sérii prodloužených víkendů spojených se státními svátky je druhý květnový víkend konečně vhodný pro výpravu. A tentokrát vyrážíme na výpravu „spací“, do Rožmitálu pod Třemšínem.

Scházíme se v sobotu 13. května před půl desátou na autobusovém nádraží v Příbrami v počtu 14 členů. Do autobusu se skoro všichni úspěšně skládáme a zanedlouho už jsme na místě. Po vystoupení z autobusu ale začíná náš první úkol. Tula nám nemůže dnes předat klubovnu osobně, a tak dorazila Golemovi SMS s instrukcemi, jak najít květinářství, kde na nás čekají klíče. Během toho k nám dorazil taky Petr, který volil svůj způsob dopravy, neboť měl „sbaleno“ trochu netradičně.

Úspěšně se přesunujeme do kluboven a po krátké instruktáži, co a jak, se trochu zabydlujeme a také se vypořádáváme se svačinkami z domova. Poté se opět oblékáme a vyrážíme na nákup. Penny je naštěstí dostatečně prostorné, takže nás nakupovat vyrazila většina.

Nákup jsme zvládli transportovat do klubovny, a protože se pomalu bude blížit poledne, dáváme se do přípravy oběda. Jen tedy musíme trochu přiložit ruku k dílu a trénujeme loupání uvařených brambor. Ale to nám nevadí, protože u Medvíďat a Rosomáků během výpravy chceme získat pár podpisů potvrzujících naše kuchařské dovednosti pro příslušného vlčka/světýlko.

Po obědě vyrážíme do města, ale protože nám počasí moc nepřeje, aktivujeme „plán B“. A míříme do zdejšího Podbrdského muzea. Prohlížíme si vystavené exponáty, ale popravdě nejvíc nás zaujal zde dostupné kostýmy, zbraně a nástroje práva útrpného, které si můžeme na místě vyzkoušet. Takže jsme se tak trochu propadli do minulosti.

Návštěvu zakončujeme krátkým nakouknutím na zdejší rozhlednu a hřiště, ale to se pomalu ale jistě blíží zavíračka ve 4 odpoledne. Počasí se nám ale trochu umoudřilo, tak si trochu prohlížíme město.

Po návratu do klubovny si nejprve dáváme mrkev a jogurt k sváče a poté nás čeká několik dílčích úkolů. Např. Koaly se s Petrem připravují trochu dřeva na večer. Poté se vydáváme opět ven, přičemž nás čeká větší hra s kroužky.

Před večeří nás čeká spousta krájení. Máme v plánu kuskus s masem, zeleninou a sýrem, ale samy se jednotlivé suroviny ani neočistí, ani nenakrájí. Nakonec se nám ale vše vydařilo a stihli jsme si u toho také popovídat. A Koaly si stihly připravit své strašidelné příběhy na večer.

Večer se ještě přesouváme ven a využíváme toho, že zde máme k dispozici ohniště. Rozděláváme menší ohýnek, na kterém pečeme marschmallows. A došlo také na povídání, třeba na zmíněné strašidelné příběhy.

Připozdívá se, je tedy nejvyšší čas jít si připravit věci na spaní, vyčistit si zoubky a zalézt do spacáků. Usínáme při poslechu Golemem vyprávěné pohádky.

„Vstávej, semínko, holala…“ – máme tu nedělní ráno. Po probuzení se nejprve rozcvičujeme a poté je potřeba zabalit si všechny své věci a převléknout se. Následně nás čeká společná příprava snídaně.

Dopoledne trávíme venku, zkoumáme hřiště u školy a hrajeme si na „pašeráky“. Po návratu už musíme jen douklidit, vracíme klíče od klubovny a vyrážíme na autobus. Ale – vlastně ne tak úplně… Ještě nás čeká jeden úkol. Snažíme se nepozorovaně dostat pro hadí vejce. A nacházíme v něm spoustu malých háďátek.

Zapsal: Golem

PS: S ohledem na to, že pro ně šlo o první „spací“ výpravu, získali na čtvrteční schůzce Martin, Marek a Filip své skautské šátky.

Schůzky
Klubovna
Pro členy
Skautský letní tábor
2024
Kronika
Fotky
Pro veřejnost