Výprava na Budínek 24.-25.11.2023

Výprava na Budínek 24.-25.11.2023

Ještě před chvílí vládla v Příbrami sněhová bouře, ale počasí se nám trochu umoudřilo, a tak se jím nechceme nechat odradit. Máme pátek 24. listopadu a vyrážíme na výpravu na Budínek.

Scházíme se v 17 hodin u Billy na Drkolnově v počtu 19 + 1. Beruška nám těsně před výpravou dostala angínu, a tak pojedeme jen s Golemem. Po chvilce řidičova „remcání“ na to, že je nás hodně, nastupujeme do autobusu a jedem na Dobříš. Po příjezdu na zdejší náměstí se přesunujeme k Penny, kde nás čeká nákup všech potřebných zásob. A pak ještě jedna krátká cesta autobusem – tentokrát na Svaté Pole u Dobříše.

Všude je už tma, sníh a dost to klouže, ale statečně si bereme na záda batohy a vyrážíme na cestu vedoucí kolem Svatopolského rybníku až na Budínek. Procházíme vesnicí a zanedlouho dorážíme do našeho nového „domova“ – do baráčku zdejší dětské skupiny Čáp. A nebo jinak řečeno – do školky 😊

Ať je to kolik chce let od naší docházky do obdobných zařízení, všichni máme rádi malinké židličky a stolečky… Využíváme tedy zdejší zázemí (byť je jich tu trochu málo a tak pár z nás si dělá „piknik“) a usedáme společně k večeři. Po večeři se přesouváme na koberec, kde nás čeká několik her. Třeba taková kolektivní varianta na Aktivity, při které ve dvojicích předvádíme pantomimou zadané situace a ostatní v týmech hádají, o co jde. Kromě toho došlo ale také na povídání atd.

A blíží se nám noc. Je potřeba, abychom si tu udělali prostor a poté si postupně rozkládáme karimatky a spacáky. Když se snažíme, všech 19 dětí se vešlo do hlavní místnosti na koberec a zbyla nám i ulička na procházení. Jen Golem bude vedle v „jídelně“, ale ona ani ta dřevěná podlaha nebude tak zlá…

Střídáme se v koupelně při převlékání a čištění zoubků a postupně zalézáme do spacáčků. Je tu ale až horko, tak nám slouží spíš jen jako přikrývky. Zhasínáme a posloucháme vyprávěnou pohádku na dobrou noc.

A máme tu ráno. Nevzbudit ostatní ranním kecáním je pro mnoho z nás trochu moc velká výzva, ale nakonec jsme se dočkali a začínáme společnou rozcvičkou. Dokonce i takové protahování se ve spacáku a poté na něm může být nečekaně náročné. Následně už se v kuchyni vaří voda na čaj, převlékáme se a balíme si věci, abychom se mohli vrhnout na snídani. Ať už jsou to soukromé zbytky večeře, nebo společná část snídaně, úspěšně se nacpáváme. A je to potřeba, protože určitě nechceme být celý den jen uvnitř.

Oblékáme se a vyrážíme ven. A ačkoliv máme ještě pořád listopad, všude je poměrně hodně sněhu. Letos nám ještě nezačíná advent, ale to nám nebrání v tom, abychom si nezaběhali při „lovení ryb dírou v ledu“, kterou pro nás představuje zdejší zapuštěná „prolézací trubka“. A pak se dostáváme k hlavnímu bodu našeho venkovního programu. Rozdělujeme se do družin, ve kterých soutěžíme v tom, komu se povede vyrobit většího sněhuláka. Jenže ten musí být bytelný, protože musí vydržet i zásah několika sněhovými koulemi. V posledních letech sněhu v zimě moc nebylo, tak část z nás dělá velké sněhové koule dokonce poprvé! Nakonec jsme byli všichni úspěšní. Rosomáci postavili sněhuláka Pepu, Medvíďata vyrobila sněhulačku Julču a největší byla sněhulačka Danielka. tvrdili, že když s nimi nemohla jet na výpravu ta živá, tak si ji udělali ze sněhu 😊

Část z nás už má poněkud mokré botky a oblečení, a tak zdrhá dovnitř, ale cca polovina z nás si ještě užívá ještě pořádnou koulovačku. Po ní už se uvnitř scházíme všichni, dáváme trochu osušit věci a hned usedáme ke stolu. Čeká na nás již připravená polévka na zahřátí.
Následně máme čas na prohlídku a také na vyzkoušení zdejších hraček. Ono kde jinde si hrát třeba s kuchyňkou či obchůdkem… A pak už nás čeká oběd, na který jsme si před nákupem schválili párky v rohlíku.

Po obědě si dobalujeme věci, musíme tu trochu uklidit a poté již přichází Péťa, které máme vrátit klíče. V mezičase si ale ještě prohlížíme zdejší zvířátka – slepice, morčata i kočičky.

Vyrážíme na cestu. Tentokrát za světla, ale opět nás čeká cesta kolem rybníka na Svaté Pole. Jde nám to dokonce lépe než předchozí den, tak na místě máme čas i na další povídání si a také na menší energetický doping v podobě jablka a fidorky.

Odpoledne má opět hustě sněžit, a tak jsme zvolili variantu dřívějšího přesunu do Příbrami, abychom nemuseli jít ve vánici. S přestupem na Dobříši se postupně dostáváme až do Příbrami na Drkolnov, odkud se vydáváme do klubovny. Dáváme sušit mokré věci a protože máme ještě dost času, jdeme se trošku hýbat. Čeká nás například hra na jelena – s „Bombičem“ z Angry Birds. Poté následují další aktivity, například tréning ochrany plamínku svíčky před větrem.

A máme nejvyšší čas na to, abychom se oblékli a vyrazili zpět na Drkolnov, kde si nás postupně vyzvedávají rodiče.

Zapsal: Golem

Schůzky
Klubovna
Pro členy
Skautský letní tábor
2024
Kronika
Fotky
Pro veřejnost