Výprava do Blatné 20.4.2024

Máme sobotu 20. dubna 2024 dopoledne a čeká nás další výprava. Máme v plánu vydat se vlakem do Blatné, ale počasí nám dnes příliš nepřeje. Na to, že ještě před pár dny bylo venku skoro léto, nyní je zima a prší. Co tedy dál?

I přes sychravé počasí se nás na schází na vlakovém nádraží celkem 14. A protože nejsme úplně z cukru a nebudeme muset být celou dobu venku, vyrážíme na cestu. Vlak je skoro prázdný a cesta uběhla v pohodě, dokonce se s námi dal do řeči i milý pan průvodčí. Po hoďce jsme v Blatné na nádraží a vydáváme se do centra.

Naší první dnešní zastávkou je zdejší kostel Nanebevzetí Panny Marie. Využíváme příležitosti a prohlížíme si jej nejen zvenku, ale také zevnitř. Poté se přesouváme k zámku, kde se nahlašujeme na objednanou prohlídku. Ještě před ní je ale čas na oběd a také na návštěvu zdejších suvenýrů.

Na prohlídku nám dorazila průvodkyně, která nám dala vybrat, zda chceme výklad formou pohádky, nebo spíše datum a jména osob. A můžete hádat, co jsme si vybrali. Ta historie zde byla také, ale v únosné míře. A navíc jsme začali pověstí o založení zdejšího hradu, pro který vybral místo jelen se stříbrnými parohy.

Prohlídka byla fajn. Po ní jsme původně chtěli jít do obory za zdejšími daňky, ale jelikož slunce pořád ještě moc nesvítí, šli jsme místo toho na náměstí. U zdejšího Mariánského sloupu trochu závodíme a poté lovíme draky.

Pro druhou část výpravy jsme se s ohledem na počasí rozhodli navštívit zdejší městské muzeum. A rozhodně nejde o chybu 😊 Až nás trochu překvapuje, že jsme tu sami, protože se rozhodně nenudíme. Zdejší interaktívní výstava vypadá na první pohled tak, že to tu „sponzoruje“ IKEA, protože je tu kromě vitrín také spousta šuplíků a skříněk. Tyto skrýše ale jdou otevřít, navíc jsou zvenku označeny obrázkem, který naznačuje, jaký obsah uvnitř najdeme. Některé jsou jen prohlížecí, ale obsah spousty z nich si můžeme také osahat, či si zde vyzkoušet něco zajímavého. Zkoušíme skládat střepy do podoby nádoby, meleme obilí, poznáváme plodiny, skládáme erby… No, hodina je pryč a to jsme teprve stihli muzeum doprohlédnout. A rozhodně jsme si v praxi nevyzkoušeli vše.

Letmo se díváme ještě na zdejší výstavu linorytů, která je ve druhé polovině muzea. A poté se již musíme odebrat na cestu na nádraží. Cestou na nás dokonce na chvíli vykouklo slunce, ale z ničeho nic jej vystřídal poletující sníh. Vlak je tu však již přistaven, takže můžeme rovnou nastoupit. A dle rad průvodčího si vybíráme vagón, ve kterém se topí. Po chvíli vyjíždíme směrem k Příbrami…

Zapsal: Golem

Schůzky
Klubovna
Pro členy
Skautský letní tábor
2024
Kronika
Fotky
Pro veřejnost