Výprava do Protivína – 19.-20.6.2015

Máme pátek 19. června, půl páté odpoledne, a scházíme se na vlakovém nádraží v Příbrami. Z oddílu dorazili Brumla, Liška, Kuky, Koště, Šarlotka, JáChci, Maruška, Sběrda, Hihi, Simča, Honzík, Kiki, Bára, Adam, Anička, Utěrka, Lukáš, Vodnice, Nelča, Zetor, Placatka, Beruška, Mráček a Golem. Zároveň se k nám připojují tři budoucí účastníci našeho letošního tábora - Maruška, Peter a Nikola. Čeká nás dvoudenní výprava, tentokrát do Protivína…

Sice trošku se zpožděním, ale přijíždí nám vlak. Usazujeme se, máme možnost vybarvovat obrázky a před půl sedmou vystupujeme na nádraží a vydáváme se na cestu ke skautským klubovnám. Protivín je trošku zvláštní město – není moc velké, ale je docela „protáhlé“. Je tu vlastně jen jedna hlavní silnice s chodníky po obou stranách. Po nich postupujeme také my, cesta nás vede na poměrně velké náměstí. Odtud je to již jen kousek ke skautským klubovnám „na ostrově“. Prostor, na kterém je umístěn areál skautských kluboven a například také krosová dráha, je opravdu ze všech stran obklopen vodou Blanice. Čekáme jen chvilku a již se jdeme ubytovat. Jsou tu k dispozici dvě samostatné budovy, čehož využíváme a pro ubytování se rozdělujeme na Medvíďata a zbytek. Vedoucí vyráží na nákup potravin a poté nás ještě čeká páteční hra v prostoru kluboven. Je to docela akční – pašujeme exotická zvířata! Následně ale musíme jít spát, abychom zvládli ráno vstávat.

Tak je tu sobota. A dneska nás čekají krokodýli! Jenže nejdřív nás hned po vzbuzení čeká balení věcí, abychom se tím pak nezdržovali. Po snídani si bereme s sebou pití (a samozřejmě kapesné na suvenýry) a vyrážíme do zdejší Krokodýlí ZOO. (http://www.krokodylizoo.cz) Vedoucí jdou dojednat vstupné a pak se zbavujeme se batohů a bund. Uvnitř budovy je oproti prostoru venku fakt teplo – a to dokonce už u vchodu. Ale dál prý bude ještě tepleji… Procházíme zdejším prostorem a zdejší ošetřovatelka nám představuje jejich svěřence. Každého z krokodýlů zná jménem, ví, jak dlouho tu bydlí a často také dodává nějakou zajímavost. Nakonec vidíme ještě krmení u dvou výběhů – je to docela děsivé. Těm bychom se nechtěli dostat do zubů!

Vracíme se ke vchodu a dost nás překvapuje, jaká může být v 35°C zima! Zejména v prvním patře bylo opravdu vedro a vlhko, takže při návratu ke vchodu je nám vlastně celkem chladno – ačkoliv při vstupu tu bylo vedro a teploměr ukazuje pořád stejně. Vyrážíme zpátky ke klubovnám, jen Golem jde trochu dopředu donakoupit část oběda. Tak si ho vyzvedáváme u sámošky a v klubovně připravujeme oběd a mezitím hrajeme ještě nějaké hry. Poté se musíme vydat na cestu na nádraží.

Před ním nás čeká ještě jedna významná část programu. Pro řadu účastníků to byla první výprava „se spaním“, takže získáváme žluté skautské šátky. Následně ještě hrajeme na mrazíka a na stříhanou a pak šup na peron a do vlaku. Cestou domů ještě máme k dispozici omalovánky a pak už na nás čekají rodiče…

Zapsal: Golem

PS: Děkujeme za podporu této akce z dotace MÚ Příbram (885/OŠKS/2015)

Schůzky
Klubovna
Pro členy
Skautský letní tábor
2024
Kronika
Fotky
Pro veřejnost