Výprava do Mníšku pod Brdy 14.10.2023

Výprava do Mníšku pod Brdy 14.10.2023

Máme sobotu 14. 10. 2023, 8:14 ráno a čeká nás co? No naše první výprava v tomto školním roce.

Scházíme se u Billy na Drkolnově a po chvíli čekání nastupujeme do autobusu směrem na Dobříš. Ale to ještě není naše „cílová stanice“. Jen zde musíme přestoupit do dalšího autobusu, který nás nakonec dováží na náměstí v Mníšku pod Brdy. Máme na dnešek objednanou prohlídku zámku, ale kromě toho se chceme také podívat po okolí.

Hned po příjezdu vedou naše kroky k zámku, kde bychom měli předem nahlásit, že s námi mají počítat. V tuto chvíli ale v pokladně nikdo není, budeme se sem tedy později muset vrátit. Vytváříme tedy kruh na travnatém prostranství před hradbami, a protože je to pro řadu účastníků první výprava, je nezbytné si zopakovat jména všech přítomných.

Ačkoliv nám meteorologové hrozili, že bude dnes pršet, zatím to na to moc nevypadá. Využíváme tedy příležitosti, obcházíme zámek a vydáváme se k cíli, který je na kopci nad městem. Stoupáme na Skalku. Jde o barokní areál, jehož součástí je odsvěcený kostel, ve kterém se nyní konají výstavy, a kromě něj také několik dalších staveb. Cesta je poměrně náročná, zejména kratší výstup lesní pěšinou, ale úspěšně to zvládáme a odměnou nám je opravdu hezký výhled do okolí. Dáváme si tedy chvíli pauzu a poté si prohlížíme celý areál. Stoupáme také ještě o kousek výš, ke zdejší pustevně. A u té si vysvětlujeme, kdo to vlastně byl poustevník.

Čas nám pokročil, pomalu se tedy vydáváme jinou, o trošku delší trasou zpět dolů k městu. Naším dalším cílem jsou stoly s lavicemi, které se nacházejí před zámkem. Pro nás jde o ideální místo na oběd. Golem mezitím potvrzuje v zámku naši přítomnost a platí vstupenky.

Vcházíme na zámek a připravujeme se na prohlídku. Je nás hodně, tak budeme mít průvodkyni sami pro sebe a máme také možnost odložit si batůžky a další nezbytnosti do místnosti poblíž pokladny, abychom je nemuseli tahat s sebou. Poté si prohlížíme reprezentační prostory zámku a zkoumáme, co je vše je zde vystaveno a jak se tu kdysi bydlelo. Jako oddíl jsme tu byli naposledy v únoru 2019, ale to jsme byli v trochu jiných místnostech a hlavně jsme tehdy hledali Olafa… Rozhodně jsme si tedy každý našli něco zajímavého.

Po prohlídce jsme samozřejmě „museli“ jít nakoupit nějaké suvenýry - aneb ono to kapesné se samo neutratí 😊. A pak už hurá zpět do města.

Nakukujeme ještě do zdejšího kostela na náměstí a chceme si prohlédnout zbytek náměstí, ale ouha – počasí s námi přestalo kamarádit. Začíná nám poměrně dost pršet a tak by procházka po městě nebyla vůbec příjemná. Máme tu ale náhradní řešení...

Naše kroky vedou do zdejší cukrárny, která má moc hezkou a hlavně prázdnou venkovní terasu. Zabíráme ji tedy jako náš „úkryt před deštěm“ a když už tu jsme, nebudeme tu přeci jen tak sedět. A tak si každý můžeme vybrat jeden z několika druhů zákusků. Mňam.

Déšť nám ustal v celkem správný čas, postupně se tedy balíme a přesouváme se na zastávku, ze které se vydáváme na cestu domů. Jen tedy s potřebným přestupem na Dobříši.

Zapsal: Golem

 

 

Schůzky
Klubovna
Pro členy
Skautský letní tábor
2024
Kronika
Fotky
Pro veřejnost